Blogi on toiminut erinomaisena oppimisvälineenä

blogi 2v

Aloitin blogin kirjoittamisen kaksi vuotta sitten. Olin sijoittanut tarkoituksella vasta muutaman kuukauden ja kaikki sijoittamisessa oli vielä uutta. Ajattelin kuitenkin, että on mielenkiintoista dokumentoida omaa kehitystä ja mahdollistaa paluu alkuaikojen ajatusmaailmaan joskus vuosien päästä.

Aloittaessani en osannut edes arvata miten hyödyllistä blogin pitäminen oman kehityksen kannalta on.

Mitä blogi on opettanut?


Todennäköisesti ilman blogia olisin päätynyt ihan erilaisiin päätöksiin. Olisin ehkä tehnyt hätiköityjä päätöksiä ja vakuuttanut itselleni, että tiedän tarpeeksi yrityksistä ilman suurempaa läpikäymistä.

Blogi on osittain pakottanut miettimään asioita tarkemmin, mutta toisaalta ohjannut myös tekemään asioita hieman pidemmän kaavan mukaan. Vaikka blogin nimi onkin Helposti vauraaksi, ei se ole itselleni ikinä tarkoittanut, että vaurastuminen tapahtuisi itsekseen.

Helppous on subjektiivista. Toisille se tarkoittaa ajattelemattomuutta suoritushetkellä, toisille se tarkoittaa ajattelemista kerralla ja huolettomuutta myöhemmin. Itse kuulun joukkoon, joka ajattelee ensin ja toimii sitten.

Ajatteleminen on itselleni helppoa. Ajattelemattomuus tuottaa vaikeuksia. Jos koen, että joudun tekemään jotain turhaa mihin olisi helpompiakin menetelmiä tai ehkä tehokkaampia, on minulla todellisia vaikeuksia suoriutua kunnialla.

Sijoittaminen vaatii opettelua, mutta minimi vaatimusten oppimisen jälkeen sen vaikeus laskee dramaattisesti ja lähtee sitten taas nousuun. Jos sijoittamisen vaikeutta kuvaisi funktiona se menisi (tämän hetken ymmärrykseni mukaan) jotakuinkin näin:
vaikeus-aika-funktio

Kun sijoittamisen aloittaa, kaikki tuntuu täysin mystiseltä. Tuntuu kuin sijoittaminen olisi rakettitiedettä. Nopeasti kuitenkin huomaa, että eihän tämä nyt niin vaikeaa ole. Saavutat nopeasti pisteen missä luulet kaikkea itsestään selväksi, kunnes alat taas ymmärtämään, että ehkä tässä on muutakin osattavaa. Vaikeusaste ei kuitenkaan saavuta huippuaan uudelleen, ainakaan vuosiin.

Voi olla, että tarpeeksi kauan, kun sijoittaa alkaa taas näkemään riskejä joka paikassa, koska ymmärrys on kasvanut niin paljon. Alkaa ymmärtää, että sijoittamisessa on niin paljon muuttujia, että sitä ei voi sanoa helpoksi. Samaan aikaan ymmärtää kuitenkin, että on niitä helppojakin tapoja esim. indeksisijoittaminen. Luulenkin, että tästä syntyy poikkeavat mielipiteet siitä, onko sijoittaminen helppoa vai ei.

Blogin kirjoittaminenkin vaatii opettelua, mutta kehitys on jatkuvaa. Kirjoittaminen on tarkoittanut, että olen oikeasti joutunut miettimään asioita. Olen joutunut todistelemaan asioita itselleni ja muille. Ehkä kuitenkin eniten itselleni, koska sijoittamisessa ei ole yhtä oikeaa vastausta. Senkin olen oppinut.

Ilman blogia en välttämättä kehittyisi yhtä nopeasti sijoittajana. Voidaankin miettiä, onko se helppoa, että joutuu kirjoittamaan satoja sivuja tekstiä oppiakseen nopeammin? Toisaalta voidaan myös ajatella perinteiseen tapaan: ”Kerran se vain kirpaisee”. Siitä tässä on ehkä eniten kyse. Alkuun kirjoitettavaa syntyy kuin itsestään, sitten tulee vaihe, kun se muuttuu raskaaksi ja lopulta ymmärtää, että kannattaa löytää itselle se sopiva kirjoitustahti.

Kun löytää itselle sopivan kirjoitustahdin niin sen ylläpitäminen ei enää ole vaikeaa ja siitä muotoutuu harrastus. Harrastaminen vaatii aina jonkin verran vaivaa, mutta se ei tee siitä vaikeaa.

Blogista onkin tullut työkalu mikä auttaa minua edistymään sijoittajana ja opin samalla uusia tapoja viestiä ajatuksiani.


Mitä blogissa on tapahtunut vuoden aikana?


Viimeisen vuoden aikana olen pyrkinyt erottelemaan blogia muista blogeista. Olen myös opetellut asioita mitkä edesauttaisivat blogin löydettävyyttä, muistettavuutta, luettavuutta ja tarjontaa.

Alkuun kirjoitin blogia vain itselleni ja samalla toivoin, että joku lukisikin sitä. Se ei kuitenkaan ole strategia millä oikeasti saa lukijoita. Jossain vaiheessa aloinkin miettimään miten brändäisin blogia, että lukijat muistaisivat paremmin mikä blogi on kyseessä. Lopulta päädyin muuttamaan blogin ulkonäköä radikaalisti ja kehittämään blogille oman ”logon”.

Muutoksista huolimatta en nähnyt mitään muutosta lukijoiden määrässä. Sitä paitsi onnistuin bugittamaan blogin niin, että ainakin adblocker kaatoi sivut. Toivoin, että lukijat tajuisivat ongelman lähteen ja annoin ongelman olla aika kauan. Lopulta kuitenkin totesin, että ongelma täytyy korjata ja aloitin muutokset täysin alusta. Nykyään ongelmaa ei pitäisi enää olla.

Muistettavuus ei koskaan tuonut mitään mullistusta kävijälukuihin, siispä aloin miettimään mitä muuta voisin tehdä ohjatakseni enemmän lukijoita sivuilleni. Päätinkin vihdoinkin toteuttaa pitkään seisoneen projektini: korkoa korolle laskurin. Koodasin laskuria pari viikkoa töiden jälkeen, koska en ohjelmoi työkseni enkä ole siinä edes erityisen hyvä. Lopulta sain laskurin valmiiksi ja julkaisin sen, olettaen suurta palautetulvaa. Vastaanotto: ei yhtään mitä oletin.

Mikä tässä nyt mättää? Kukaan ei edes sano, että laskuri on huono. Syy oli ilmeisesti, että kukaan ei vain löytänyt laskuria.

Päädyin opettelemaan hieman hakukoneoptimointia. Aloin muuttelemaan asioita blogissa saavuttaakseni paremman löydettävyyden. Luin paljon tekstejä mitä löysin googlaamalla ja lopulta muutettuani tarpeeksi asioita aloin huomaamaan pieniä eroja.

”Se toimii!”

Päätin jatkaa samaa rataa ja edistinkin löydettävyyttä entisestään liittymällä mm. Twitteriin. Jos et vielä ole löytänyt tiliäni, löydät sen tästä.

Kun kerran vauhtiin oltiin päästy, niin jatkettiin hommaa hankkimalla oma domain. Siitäkö vasta hakukoneet pitävätkin! Tällä hetkellä suunta on edelleen ylöspäin, vaikka domainin vaihdosta on jo yli kaksi kuukautta.

Samalla, kun muutin ahkerasti blogini löydettävyyttä aloin myös muuttamaan kirjoitustapaani. En radikaalisti, mutta tein pieniä muutoksia mitkä helpottavat tekstien lukemista.

Osa lukijoista onkin saattanut huomata, että olen alkanut lisäilemään väliotsikoita, tekemään enemmän välejä tekstiin ja kirjoittamaan hieman lyhyempiä lauseita. Silloin kun mahdollista.

Viimeisimpänä muutoksena olen myös miettinyt lähestymistapaani teksteihin hieman eri näkökulmasta. Niin kuin sanoin, alkuun kirjoitin lähinnä itselleni. Nyt olen yrittänyt opetella kirjoittamaan enemmän myös lukijalle. Käytännössä se on tarkoittanut, että kirjoitan pidempiä tekstejä.

Ennen kirjoitin pitkän tekstin vain, jos asia oli monimutkainen, nyt kirjoitan pitkiä tekstejä lähes joka kerta. Syy on, että yritän miettiä asiaa lukijan kannalta enkä itseni kannalta. Mitä lukijan pitää ymmärtää, ymmärtääkseen mitä yritän saavuttaa tekstillä?

Yritän jatkaa näin, mutta kirjoitan myös lyhempiä tekstejä, esim. kuukausisijoituksista. Osa teksteistä tulee edelleen olemaan lähinnä itseäni varten, mutta jatkossa yritän ottaa myös lukijan huomioon yhä useammassa kirjoituksessa.


Mitä aion tehdä seuraavan vuoden aikana? 

Jos ollaan rehellisiä, niin en aio suunnitella mitään kummempaa seuraavalle vuodelle. Aion kuitenkin jatkaa mitä olen jo aloittanut. Yritän tehdä blogista lukijaystävällisemmän ja toivottavasti se näkyy myös lukijoiden määrässä.

Vaikka en ole tehnyt mitään suunnitelmaa tulevalle vuodelle, on mielessäni kuitenkin hautunut ajatus omasta aloittelijanopas kokoelmasta. Käytännössä siis olen miettinyt, että voisin kirjoittaa useamman kirjoituksen siitä, miten sijoittaminen aloitetaan ja miten omaa taloutta voi hallita. Idea lähti siitä, että kirjoitukseni: Miten säästää rahaa? – pienillä muutoksilla suuria säästöjä, otettiin hyvin vastaan.

Vaikka aloittelevan sijoittajan oppaita ja taloudenhallintaoppaita on pilvin pimein, ei niitä silti ole liikaa. Tarkoituksenani ei ole tuottaa maailmaan lisää samaa kauraa, vaan miettiä asioita omasta näkökulmastani.

Mietin alkuun kannattaako minun kirjoittaa niistä asioista nyt, kun olen itsekin sijoittanut vasta reilu kaksi vuotta. Tulin kuitenkin päätökseen, että ehkä on vain hyvä, jos kirjoitan niistä asioista nyt, kun muistan vielä miten pihalla itse olin sijoittamisesta, kun aloitin.

Yksi suurimmista toiveistani muille kirjoittaessa on, että voisin edesauttaa muiden aloittamista. En halua, että kukaan tekee niin kuin minä teen tai edes niin kuin minä sanon. Haluaisin vain auttaa muita uskaltamaan ottaa ne ensimmäiset askeleet mitä taloudenhallinnan oppiminen ja sijoittamisen aloittaminen vaatii.

Itseäni on turhauttanut jälkeenpäin, kun istuin pesämunani päällä vuosia tekemättä rahoille mitään. Voisin olla paljon lähempänä taloudellista riippumattomuutta, jos olisin tajunnut aloittaa sijoittamisen tutkimisen 10 vuotta sitten.

Tehty mikä tehty ja olen ylpeä siitä, että sain aloitettua sijoittamisen kuitenkin jo nuorella iällä, enkä herännyt todellisuuteen vasta muutama vuosi ennen eläkeikää. Toivoisin kuitenkin, että edes yksi ihminen vastaavassa tai eri tilanteessa saisi jonkin asteisen inspiraation blogistani ja päättäisi lopettaa aloittamisen lykkäämisen.  Päättäisi ottaa asioista selvää nyt, eikä myöhemmin.

Näiden asioiden lisäksi, kirjoittelen todennäköisesti enemmän yksityiskohtaisia yritysanalyysejä omistamistani ja itseäni kiinnostavista yrityksistä. Kahden yhtiön analyysit ovatkin jo melkein valmiina ja julkaisen ne lähiaikoina, kun olen tyytyväinen analyysieni laajuuteen.

Seuraava vuosi onkin toivottavasti vuosi, kun myös lukijani saavat blogistani enemmän irti. Toivottavasti tekemäni muutokset on otettu ja otetaan hyvin vastaan.

Lopuksi kysyisinkin teiltä lukijoilta, onko jotain aihetta tai aiheita mistä haluaisitte lukea enemmän? Tai muuta kommentoitavaa blogista?

Kommentit

  1. Olen aina pitänyt kirjoitustyylistäsi, on ne lauserakenteet sitten kuinka monimutkaisia tahansa. Mielestäni blogisi ulkoasu on viimeisen päälle tyylikäs ja varmasti jää lukijoiden mieleen. Brändäys siis on ollut omasta mielestäni hyvinkin onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos kommentista! Kiva kuulla, että pidät blogin ulkoasusta ja kirjoitustyylistäni. En usko, että edes osaisin muuttaa tyyliäni täysin. Kehittää sitä voi kuitenkin aina. Niin kuin mitä tahansa!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€