EaaS - Everything-as-a-service




Jos nykyinen markkinoiden suunta pitäisi summata yhteen käsitteeseen, se olisi todennäköisesti: “Everything-as-a-service”. Elämme aikaa missä kaikesta halutaan palvelu. Tai ainakin yritykset haluavat tehdä kaikesta palveluja. Kehitys on hyvin mielenkiintoinen ja se edistää tuotteiden tasoa, mutta siihen liittyy haittapuolia.

Kaikki tietävät mitä sana palvelu merkitsee. Monet eivät kumminkaan pysähdy miettimään käsitettä tarkemmin. Wikipedian mukaan: " Palvelu tarkoittaa taloustieteessä aineettoman hyödykkeen tuotantoa asiakkaalle.” Tämä on se määritelmä mistä lähestyn palvelua tässä kirjoituksessa. Palvelun moniulotteisuus on vaikea määritellä tätä tarkemmin, kun puhutaan markkinataloudesta. On myös hyvä eritellä palvelu ja palvelus. Palvelus, kun viittaa enemmän henkilön toimintaan ja yleensä ilmaiseksi. Palvelu taas ei ole ilmaista. Se saattaa vaikuttaa ilmaiselta, mutta sen tarkoitus on aina tuottaa, tavalla tai toisella.

Yritykset ovat heränneet yleiseen kulttuurin muutokseen, missä ihmiset eivät enää halua pelkästään asioita vaan nyt halutaan myös aineettomia hyötyjä. Tämä merkitsee pitkälti sitä, että varallisuuden taso on noussut siihen pisteeseen, että ei tarvita enää lisää, mutta silti halutaan lisää. Ihmiset ovat ruvenneet heräämään ajatukseen, että kaikkea ei tarvitse omistaa. Asioita voidaan myös ulkoistaa, myös henkilökohtaisessa taloudessa. Se mikä oli ennen vain varakkaiden yritysten ulottuvissa, on nykyään rakennettu siten, että se voidaan hinnoitella sopivaksi myös yksityisille henkilöille. Tämä on johtanut yritysten sisällä suureen muutostarpeeseen ja se mikä lähti musiikin jakelun muutoksesta, on levinnyt television jakelun muutokseen, siitä edelleen videoiden jakelun muutokseen ja nykyään lähes kaikkeen mitä vain keksii. Jos palvelua ei vielä ole keksitty jostain asiasta, on se joko kehitteillä tai sitten siinä on markkina-aukko mihin tarttumalla voi mahdollisesti tienata.

Autoilu on yksi näistä erikoisimmista esimerkeistä mistä nykyään puhutaan. Autoilu tulee visionäärien mukaan muuttumaan omistusautoilusta ”car-as-a-service” -tyyppiseksi, käytä kuin tarvitset autoiluksi. Toistaiseksi tämä ei vielä ole kovin yleistä, vaikka jotain huhuja olenkin kuullut ”taloyhtiöautoista” jne. Huomion arvoinen asia tässä kumminkin on, että edes suurimmat omistuksemme eivät ole palveluiden ulottumattomissa enää. Jos tarvitset jotain, on hyvin todennäköistä, että voit ostaa sen palveluna, eikä sinun tarvitse enää omistaa kyseistä asiaa. Tästä pääsemmekin nopeasti haittapuoliin.

Ideana ”everything-as-a-service” on hyvinkin houkutteleva. Se sopii hyvin nuorten aikuisten kulttuuriin, missä materialismi ei enää ole “se juttu”. Nyt sinun ei enää tarvitse täyttää hyllyjä DVD tai Blu-ray levyillä vaan voit tilata Netflixin tai HBO nordicin tai Katsomon tai C moren tai prime videon tai viaplayn, eikä siinä vielä kaikki kohta valikoimiin tulee mukaan myös Disney ja muut jotka ottavat mielellään oman osansa kuluttajien muuttuneesta kulutus käyttämisestä. Jos tämän esimerkin jälkeen jäi epäselväksi niin tarjontaa alkaa olla aivan älyttömästi. Eikä se ole pelkästään hyvä, vaan jokainen näistä palveluista tarjoaa omia tuotteitaan. Eikä palveluun usein kuulu helppo peruminen. Vaan jos haluat katsoa Netflixin sarjoja ja välillä HBO nordicin sarjoja niin se maksaa 20€/kk paitsi, jos haluat aktiivisesti vaihdella tilausta juuri oikeana päivänä kuukaudessa, niin että et maksa ylimääräistä palvelusta mitä et käytä seuraavana kuukautena. Ja jos haluat palvelun vain muutamaksi päiväksi, se onnistuu vain ilmaiskokeiluna, muuten joudut ostamaan sen koko kuukaudeksi kerralla. En tiedä teistä, mutta minusta tämä on huolestuttava kehityssuunta. Eikä tämä ole mitenkään yllättävää.

Jos keskitymme nimenomaan maksullisiin palveluihin, niin tulevaisuudessa palveluja tulee olemaan niin paljon, että he jotka eivät hallitse talouttaan, tulevat ostamaan niitä koko palkallaan. Joka kerta, kun he saavat palkkansa siitä lähtee lähes 100% suoraan palveluihin. Tämä sen takia, että pian ruokaostoksetkin saadaan palveluina. Eikä varmasti mene kauaa, kunnes joku kehittää kuukausihinnoitellun ruokakorikonseptin, missä x määrällä euroja joku kuskaa kerran pari viikossa kaikki ainekset mitä tarvitset, että voit valmistaa kotona palvelun määrittelemän ruokalistan. Itseasiassa muistan lukeneeni jostain, että jokin tällainen oli jo mahdollista. Nyt en kumminkaan muista mistä asiasta olen lukenut. Karu totuus kumminkin on, että näin hieno palvelu maksaa todennäköisesti 100% enemmän, kuin se että hakisit aineet suoraan kaupasta.

Itseäni on alkanut ärsyttää se, että en enää voi ostaa joitain ohjelmia kerta summalla, vaan joudun maksamaan kuukausihinnan ”pilvipalvelusta”, mikä tarkoittaa, että maksan jatkuvasti päivistä milloin en edes käytä ohjelmaa. Enkä voi enää päättää, että pärjäisin vanhemmallakin versiolla, koska sellaisen ostaminen ei enää ole mahdollista. Lisäksi erilaisten ohjelmien tarve vain kasvaa. Onneksi suurin osa näistä ohjelmista ovat työkäyttöön tarkoitettuja eli en joudu niistä henkilökohtaisesti maksamaan.

Se mikä tekee palveluista entistä kiusallisempia, on että mitä enemmän niitä omistat, sen vähemmän hyödynnät yksittäistä palvelua. Tämä voidaan huomata esim. kun tilaat kahta eri videopalvelua, et ehdi aina katsoa molempia yhtä paljon, vaikka haluaisit. Pahinta on se, kun maksat pari viikkoa molemmista, vaikka et edes käytä niitä, esim. loman ajalta. Yksikään tällainen palveluntarjoaja ei halua hinnoitella palveluaan niin, että maksaisit vain päivistä, milloin niitä käytät. Syy tähän on se, että vaikka potentiaalisesti palveluntarjoaja voisi hinnoitella päivä hinnan hieman korkeammaksi, niin ihmiset alkaisivat harkita palvelun käyttöä, jos joka kerta, kun he sitä käyttävät he joutuisivat maksamaan siitä erikseen. On paljon parempi ottaa koko kuukausi kerrallaan ja tarjota se hieman edullisemmin.

Luulenkin, että tulevaisuudessa vanhalla materialistisella mentaliteetilla tulee pärjäämään taloudellisesti paremmin, kuin trendikkäällä ”en omista mitään” mentaliteetilla. Tietenkin on huomattava, että kaikki eivät tietenkään osta kaikkia palveluja mihin törmäävät. Mutta samalla tavalla, kuin nykyään asioiden ostaminen ylenpalttisesti, tulee palveluiden ostaminen olemaan seuraava asia mihin ihmiset tuhlaavat kaiken rahansa. Voimme jo huomata miten tämä vaikuttaa ihmisten rahankäytössä nykyään katsomalla talousongelmaisten tiliotteita. Suurin osa rahasta katoaa hyödykkeisiin mitä ei omista. Sen vuoksi talousongelmainen ei usein ymmärrä käyttävänsä liikaa rahaa. Eikä hän ymmärrä mistä voisi leikata, koska ei edes koe ostavansa paljon mitään. Mikä voi hyvinkin pitää paikkansa. Palvelut maksavat niin paljon.

Täysin synkkä ei tulevaisuus kumminkaan ole. Palveluiden tarkoitus ei yleensä ole pelkkä rahastus. Palveluita tuotetaan, koska ihmiset haluavat parempia kokemuksia. Palveluilla tuotetaan tämä parempi kokonaisuus, koska ne mahdollistavat nopean reagoinnin muuttuneisiin asenteisiin tai tilanteisiin. Järkevä kuluttaja myös tiedostaa mitä palveluja haluaa/ tarvitsee ja suhteuttaa oman kuluttamisensa sen perusteella. Palvelut eivät siis ole pahoja syntyessään. Ne vastaavat kysyntään ja tällä hetkellä kuluttajat haluavat palveluja. Ei se väärin ole. Itsekin olen hyvin tyytyväinen Netflixin tilaaja ja käyn parturissa leikkauttamassa hiukseni, vaikka kotona voisin ajaa hiukseni siiliksi halvemmalla. En kumminkaan halua siiliä. Autosta en kumminkaan luovu ihan heti, idea autossa itselleni on se, että se on käytettävissä juuri silloin, kun haluan ja olen valmis maksamaan liikaa siitä hyvästä.

Otetaan lopuksi vielä katsaus siihen, miten itse näen palveluiden merkityksen sijoittamisessa. Koska kulutustottumukset muuttuvat, jos yritys haluaa pysyä kilpailukykyisenä nykyisessä ympäristössä, on sen panostettava palveluihin. Palveluyritykset ovat seuraavan kymmenen vuoden voittajia. Yritykset jotka tekevät palvelut muille yrityksille tulevat olemaan käsittämättömässä huudossa tulevaisuudessa. Suomi on herännyt kehitykseen hieman hitaasti, mutta se mitä kutsutaan ”digitalisaatioksi” on oikeasti palvelumuotoilun revoluutio. Tämä on siis yksi syy, miksi omistamani Vincit ja Gofore tulevat kasvamaan todella paljon seuraavan kymmenen vuoden aikana. Aika näyttää miten tässä käy, mutta toivotaan parasta sekä yritysten, että kuluttajien kannalta.

Disclaimer: Palvelut ovat todella monipuolinen asia, enkä voi väittää, etteikö asiaa voisi nähdä täysin eri tavalla. Kirjoitus kumminkin tarjoaa yhden näkökulman asioihin. Lisäksi mitään kirjoituksessa olevaa ei tule ottaa sijoitusneuvona vaan kyse on vain omista mielipiteistäni.

Kuvalähde: Pixabay - Gerd Altmann

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€