Töiden aloittaminen laittaa talouden sekaisin



Joku on voinut huomata, että kirjoitus tahtini on hidastunut selvästi kesän aikana. Syy tähän on, että sain vihdoin töitä kesällä ja sen vuoksi en ole jaksanut kirjoitella blogiin. Eikä oikeastaan ole ollut inspiraatiotakaan, koska "ajatteluvoima" keskittyy uuden oppimiseen. Ei siitä sen enempää, mutta mielenkiintoisena asiana pidän sitä, että nyt kun rahaa tulee enemmän kuin tarpeeksi, niin tuntuu, että talouden hallinnasta tulee vaikeampaa.

Kuulostaa täysin hölmöltä ajatukselta, että lisää rahaa aiheuttaa lähes taloudellisia ongelmia. On kumminkin hyvä huomata, että taloudelliset ongelmat eivät tässä tapauksessa merkitse sitä, että raha loppuisi, vaan sitä, että on vaikea päättää mitä rahoilla tekee. Ongelmaanhan helppo ratkaisu olisi sijoittaa kaikki ylimääräinen ja se on myös oma ajatukseni, mutta yllättäen se ei olekaan niin yksinkertaista, kun tavoitteena on nostaa elämänlaatua kohtuullisesti ja sijoittaa loput.

Avaan havaintoani lisää. Olen monien muiden talousbloggaajien tavoin hyvin säästeliäs. Se, että saan vähemmän rahaa ei tarkoita, että en onnistuisi säästämään siitä. Se vain tarkoittaa, että karsin asioita pois mitkä eivät mielestäni ole tärkeitä ja elän ihan tyytyväisenä. Nyt kun saan enemmän rahaa (edelleen keskiverto palkkaa alempaa tuloa, riippuen keneltä kysyy), on minun mahdollista tehdä asioita mitä en aiemmin tehnyt, kuten suunnitella ulkomaanmatkoja ja säästää niihin. Lisäksi, nyt tulovirtani on tasainen eikä se ole riippuvainen aikaisemmasta työtuntien määrästä toisessa työssä. Tämä tulovirran vakautuminen mahdollistaa täysin uudenlaisen taloudenhallinnan. Se ei vaadi sitä, mutta olen sen verran mukavuuden haluinen, että suunnittelen kulutustani ja säästötoimintaani uudelleen nostaakseni elämänlaatuani.

Monille tämä voi kuulostaa turhanpäiväiseltä valittelulta. Tarkoituksenani ei ole valittaa, tarkoituksenani on tuoda esiin havaitsemani erikoinen tilanne. Olen täysin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, mutta se myös huvittaa, koska en olisi uskonut että ”liikaa” rahaa voisi olla taloudellinen ongelma.

Pikkuhiljaa uusi taloudenhallinta tyylini alkaa muodostua, mutta päätöksiä on yllättävän monta. On päätettävä esimerkiksi paljonko rahaa pitää käyttötilillä (pidän yhtä paljon)? Mihin laittaa muut rahat? Paljonko pitää puskurissa? Mihin säästää rahaa lomaa varten? Miten paljon sijoittaa kuussa? Paljonko pistää osakkeisiin ja paljonko kannattaa laittaa indeksirahastoihin? Miten paljon pitää sijoituskassaa? Kannattaako alkuun säästää tileille enemmän ja tehdä yksityiskohtaisempia päätöksiä vasta, kun koeaika on ohi? Entä tekeekö päätökset nykyisen veroprosentin mukaan, vai ensivuoden (pienemmät tulot puolisen vuotta tästä vuodesta)? Puhumattakaan opintolainan takaisinmaksun aloittamisen ajankohdasta ja kuinka paljon sitä kannattaa maksaa kuukaudessa.

Olen kumminkin todennut, että kaikkia päätöksiä ei tarvitse tehdä heti. En kumminkaan mielellään kerää kovin suurta pottia tilille enää toistamiseen, tein sen jo aikaisemmin, ennen kuin tajusin aloittaa sijoittamisen. Eivätköhän ajatukseni tästä selkene pikkuhiljaa. Onko muilla ollut vastaavia kokemuksia? Onko taloudenhallinnasta tullut tärkeää vasta myöhemmin? Vai onko taloudenhallinta aina vain yhtä helppoa?


Ps. Hiljaisempi jakso tulee jatkumaan vielä, kunnes totun tähän uuteen elämäntapaan töiden parissa. Toivottavasti en lopeta tätä kokonaan, koska uskon hyötyväni siitä, että kirjoitan ajatuksiani ylös.

Kommentit

  1. Itse teen näin simppelisti: siirrän automaattisiirrolla tietyn verran rahaa taloustilille ja erilliselle ruokatilille. Lopuilla rahoilla teen mitä lystää ja sitten katson aina seuraavan kuun alussa tilin saldon. Yleensä jää yli tonni sijoitettavaa ja sitten vain sijoitan sen. Helppoa kuin heinän teko :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että itsellänikin muodostuu vastaavanlainen tapa. En usko, että se loppuenlopuksi on vaikeaa. Pitää vaan miettiä moni asia läpi etukäteen mikä on yllättävää, kun puhutaan siitä, että rahat lisääntyvät :)

      Poista
  2. Parempi noin päin että rahaa jää yli. Toki sijoitat ylijäävän osan ja saat myöhemmin nauttia ylijäämäsi tuotoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin aivan, se tässä on jo pidempään ollutkin ajatus. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sijoitukseni ylittivät 50 000€

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?